pühapäev, 24. november 2019

Teise nädalavahetuse seiklused

Sain Reedese päeva vabaks ja otsustasin vanalinna minna, et mitte niisama kodus istuda. Nimelt võtsin osa Riga free walking tour -st, mis toimub iga päev kell 10 Old Riga tour ja kell 12 Alternative Riga tour. Võtsin osa kella 12-st 2,5 tunnisest jalutuskäigust. Väljas oli -2 kraadi, et natuke jahe ja tuuline oli, aga kannatas täitsa nii kaua jalutada. Grupis oli erinevates rahvustes turiste, kellega sai juttu ajada. Alternative Riga tour kujutab endast elemente, mis ei asu vanalinnas. Külastasime keskturgu, Moskva tänavat/rajooni, jõeäärset parki ja Vabadussammast.

Jalutuskäik algas kiriku St. Peter´s eest. Grupi giidi tundis ära kollase kohvri järgi.

 


Keskturg (Central Market) Euroopa suurim turg - leiab puu-ja juurvilju, riideid, suveniire, kala, liha, vürtse, kõike mida söögitegemisel ja eluks vaja võib minna.

 


Teaduse akadeemia (Latvian Academy of Science) - hetkel seisab enamus ruumidest  tühjana, aga see hoone on võimas juba oma arhitektuuri ja kõrguse poolest. Ülesse platvormile saab minna 5 euro eest.



Külastasime Moskva rajooni (Moskva district) - seda peetakse kahtlaseks rajooniks, et õhtuti ei soovitata seal turistidel liigelda, aga muidu on huvitav koht kus jalutada.


Vabadussammas (Freedom monument) - on rahva vabaduse, iseseisvuse ja rahva sümbol.

 
Nägin ka Laima kella, mis asub vabadussamba lähedal


Laupäeval otsustasin teha bussireisi Leedu pealinna Vilniusesse. Lahkusin hommikul kell 7.30 ning buss jõudis sinna kell 11.30. Tagasi tulin kella 18.00 bussiga ning jõudsin Riiga 21.50. Vilniuses võtsin osa ka Free walking tour-st, et saada lühikese ajaga linnast ülevaate. Jalutamine kestis umbes 2,5 tundi ja Leedus oli isegi külmem kui Lätis.

Jalutamise alguspunkt oli Vilniuse Town Hall eest. Selline vaade avaneb linnavalitsuse maja eest. Kunagi keskajal olid seal keldris kongiruumid, kus hoiti vange ja nende karistamine toimus sellel väljakul, kus inimesed viskasid neid tooreste munadega.


Tutvusime monumendiga Medeina ehk Leedu paganluse jumalannaga 


See kujutab endast juudi päritoluga inimest. Kunagi oli Vilniuses palju juute umbes 45% kogu Vilniuse rahvastikust.

Linnatänavad on ilusad ja oma vanaaegse arhitektuuriga

 

Külastasime Presidendi palee maja tagumist poolt. Selline vaatepilt avaneb sisehoovi

 

Tutvusime Linna sees oleva Užupise Vabariigiga. See kujutab endast, kunsti ja artislikku rajooni. Alguse sai 1998 aastal 1.aprillil. Esimesel pildil on näha millised reeglid selles Vabariigis kehtivad sisenemisel. Vilniusest ja Užupisest lahutab sild, mida on näha teisel pildil.

Nende parlament kujutab tegelikult baari, kus on parlamendiliikmetel ka alati laud reserveeritud. Neil on ka oma raha. Ühe raha tähe saab osta 3 euro eest ning ühe rahatähe eest saab baarist osta õlut. Parlamendi ees ripub ka Eesti lipp, see on sellepärast, sest seal toimub ka Eesti filmifestival.


Jõe ääres oli veel kaks huvitavat skulptuuri. Esimesel pildil on kujutatud Jeesust, et ta oli esimene inimene, kes rändas ringi seljakotiga. Teisel pildil on kujutatud kiviajastu pesumasinat.


Ühe maja seinal on selline kujutis nagu pildil näha ja ühe äppi kaudu saab selle pildi liikuma panna. See on eestlaste leiutis
 

Užupises kehtib ka oma põhiseadus, mis on tõlgitud 42 erinevasse keelde ning seda saab näha ühe tänava seinal vaadata.

 

Užupise põhiväljakul on trompetit puhuv ingli ausammas. Sellel väljakul on ka kraan kus saab suvel vett, aga igal 1. aprillil saab sealt tasuta õlut, mida jagub enamasti umbes pooleks tunniks, kuna järjekord on pikk.


Vilniuses on palju ilusaid kirikuid. Käisime imetlemas St. Anne`s kirikut.

 

The Cathedral Square - Vilniuse  üks põhilisematest keskväljakutest


Gediminas Tower - meenutab kunagise Vilniuse lossi torni. Sealt mäe otsas avaneb imeline vaade linnale. 

 












Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar